22.12.10

Bakning

UnderbaraClaras Adventskaka mums, mums som jag idag har bakat, uppstod några mindre problem men det löste sig..:) Här är receptet på kakan..:)


Du behöver

Deg:
850 gram siktat dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl.  150 gram smör. 5 dl standardmjölk. 50 gram jäst. Knappt 1 dl honung el. råsocker. 1/2 tsk salt. 1 pkt saffran

Fyllning
Smör som man hyvlar med osthyvel. Ungefär 1 dl honung. Finhackade hasselnötter eller mandlar. Russin


Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare i ungefär tio minuter.
Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Kavla därefter ut en rektangulär platta. Bred på lite honung och strö över russin och nötter. Hyvla sedan kylskåpskallt smör så att det täcker den utkavlade degen. Rulla ihop  och skär som vanliga kanelbullar. Bullarna placeras sedan tätt, tätt i en pajform med löstagbar kant. Smöra och bröa gärna formen så släpper kakan lättare. Låt därefter formen jäsa i ca  20-30 minuter så att bullarna ”växer ihop”. Det kan hända att bullarna räcker till två adventskakor, beroende på hur stora formar man använder, i annat fall kan överblivna bullarna gräddas på en vanlig plåt.

När degen jäst färdigt penslar man kakan och gräddar formen i 200 grader i ca 20-25 minuter. Ska kakan frysas in kortar du baktiden med fem minuter och gräddar färdigt när den ska serveras. För att kakan ska blir riktigt saftig kan då lite smör hyvlas över. Adventskakan serveras med fördel ljummen.

 Min kaka blev väldigt stoooor!
 Nisse sover med tassarna på ett väldigt konstigt sätt...;)

Min kära syster på en specialedition kaka utan honung, hoppas den blir god iallafall..:)

1 kommentar:

Miss Jenny sa...

sv: hihi tack :D ja det är ju så! lite jobbigt bara :)